Els imprescindibles

Hem demanat als nostres còmplices que comparteixin amb nosaltres el seu llibre de capçalera, aquell que els va enganxar a ser lectors, el que re-llegeixen sempre que poden, en definitiva el seu llibre fetitxe. I quina és la teva lectura imprescindible? Comparteix-ho a les xarxes socials amb l'etiqueta #llegiresunvici

9788473291552

El mar

Blai Bonet

De llibres fetitxe en tenc uns quants. Pens en “El mar”, de Blai Bonet, una novel·la homoeròtica plena d’existencialisme i amb una llengua que batega. També pens en l’obra narrativa d’Antònia Vicens, peces com “La Santa” o bé “Ungles perfectes”, que sempre dic que és com si Almodóvar escrivís bé i en català. O bé “La passió segons Renée Vivien”, de Maria-Mercè Marçal, que és una mena d'”Orlando”, de Virginia Woolf, a la catalana… De fetitxes, per sort, mai me’n faltaran.

Sebastià Portell

9788496863101

L'amic retrobat

Fred Uhlman

El llibre que he llegit més vegades a la vida és L’amic retrobat, de Fred Uhlman. Va ser un dels primers llibres que vaig traduir, als anys noranta, i des de llavors l’he llegit una trentena de vegades. Em sembla meravellosa l’amistat que explica entre dos nois i que es veu interrompuda per l’arribada de Hitler i per la discriminació amb els jueus. Per més que el llegeixo, la porta d’esperança que s’obre al final del llibre quan l’amic jueu s’assabenta de què va fer el noble ari sempre m’emociona.

Dolors Udina

9788499086552

Moby Dick

Herman Melville

Sin lugar a dudas, *Moby Dick* de Herman Melville, mi libro favorito. Ahab y la ballena blanca son la aventura perfecta. Es un libro con trampa. Trata de muchas otras cosas y no tan solo de un hombre tras una ballena.

Servando Rocha

9788496863217

El vigilant al camp de sègol

J. D. Salinguer

Quan feia el servei social substitutori a l’escola d’Establiments em va tocar moure tots els llibres de la biblioteca. Els havia d’agafar d’uns prestatges del menjador i els havia de dur al laboratori que havia quedat buit perquè tot just s’acabava d’implantar l’Eso i els nins de setè i vuitè havien emigrat a l’institut que fos. Vaig obrir de xiripa El vigilant en el camp de sègol per la meitat, hi vaig quedar aferrat, vaig anar a la primera pàgina i vaig quedar assegut a la cadira fins que va ser l’hora de partir, vaig llegir caminant cap a l’autobús, dins l’autobus, pujant les escales de ca nostra i així fins que el vaig acabar. Si l’heu llegit ja sabeu perquè, i si ho voleu saber només l’heu de llegir.

Joan Miquel Oliver

9788420445830

El nen & Volant sol

Roald Dahl

En tinc més d’un d’aquests. De tots ells, escolliré el que més temps porta amb mi: L’edició en un sol volum de El nen i Volant sol, de Roald Dahl. Va ser el primer llibre que em va fer somiar de veritat i sempre m’ha acompanyat.

Laia Logan

libro_1322009582

El señor de los anillos

J. R. R. Tolkien

Me enganché seriamente a la lectura cuando de niño leí El Señor de los Anillos. Y de hecho me lo he vuelto a leer un total de cuatro veces. Ese libro me despertó de manera muy especial la imaginación. Siendo niño y leer semejante historia, con todos esos seres, magia, monstruos, paisajes… y desde entonces mi imaginación es como un agujero negro que cada vez se hace más grande. También es especial porque parte de ese mundo mágico basado en la época medieval es una constante en mi trabajo, aunque yo luego le dé un barnizado diferente.

Ricardo Cavolo

9788493655051

Lo infraordinario

Georges Perec

La veritat és que no sóc gaire de rellegir llibres, però recentment estic molt enganxat als escrits de Georges Pérec i he tornat a agafar Lo infraordinario (Impedimenta, 2008), un recull de diferents texts que ens porta a pensar sobre les petites coses que ens trobem cada dia i normalment ignorem perquè ens han acostumat a cercar sempre el que és espectacular, cridaner o tràgic. És un llibre molt bell.

Pau Waelder

el-maestro-y-margarita

El maestro y Margarita

Mijaíl Bulgákov

El maestro y Margarita, de Mijaíl Bulgákov. Cada vez que lo leo encuentro algo nuevo que se me había pasado las veces anteriores.

Anapurna

El_faro_del_fin_del_mundo-Verne_Julio-lg

El far de la fi del món

Julio Verne

Quan era joveneta, “El far de la fi del món”, de Jules Verne. Em va entusiasmar, i crec que va ser el que em va aviciar a llegir. De gran, el Jo confesso de Jaume Cabré.

Maria Escalas

dedc31b8a541a8498101b23864db7dfcdb1293fc

El amor del revés

Luisgé Martín

“El amor del revés” de Luisgué Martín, de las mejores obras que han caido en mis manos últimamente.

Aitor Saraiba

592194c0

Lolito

Ben Brooks

‘Lolito’, de Ben Brooks. Simplemente maravilloso y segunda entrega de la deliciosa trilogía del autor británico sobre el paso a la etapa adulta. El momento en que lo leí también tiene mucho que ver. Y no digo más…

Nacho Jiménez

S_19057-MLA20165286819_092014-O

Lazos de familia

Clarice Lispector

“Lazos de familia” de na Clarice Lispector m’hipnotitza, el tinc sempre a l’escriptori.

Roser Amills

1280613601_850215_0000000001_sumario_normal

Verano

J. M. Coetzee

“Verano” de Coetzee. “Stoner” de John Williams. “La amortajada” de Maria Luisa Bombal. “Algo alrededor de tu cuello” de Chimamanda Ngozi.

Paula Bonet

9788461718030

Històries del Barri

Bartomeu Seguí & Gabi Beltrán

Uf, què difícil! Recomanaria qualsevol obra de Bolaño, perquè sempre m’arrossega dins l’aventura inquietant i poètica del seu univers personalíssim, i, dins el gremi, la novel·la gràfica Històries del barri perquè a més de ser una història magnífica i tendre sobre la vida d’un jove al barri de la Palma dels anys 80, em sembla un bon llibre per descobrir el món de la historieta.

Sònia Delgado

PORTADA-LIBRO-SPB0191067-MAX

Castillo Interior.

Santa Teresa

De joveneta no em podia aturar de llegir el “Castell interior” de santa Teresa. M’obria la imaginació, el meu món interior i mental s’expandia. Era una aventura fabulosa recórrer les estances d’aquell castell inexistent. Ara pens que un llibre “fetitxe” és massa poc.

Antònia Vicens

9788496473072

Crímenes Ejemplares

Max Aub

Em fa riure molt, el trob totalment teatral sense ser-ho i cada pic que llegesc un trosset se m’acud alguna idea representable.

Clara Ingold